Képek és beszámoló a Szeged - Orosháza szakaszról


    Április 27-én, pénteken 36 körül elkezdtek gyülekezni a hívek a szegedi Szent Gellért Templom előtt, a Tátra téren. Már izgatottan vártuk a Feltámadási menet érkezését. A többsége sorfalat állva nézte a tér felé tartó gépkocsikat: vajon melyik lesz az, amellyel a felszalagozott kereszt érkezik? Pont 6 órát ütött a harang, mikor az egyik begördülő autóban megláttuk – akkor még csak a szalagokat.
    Megérkezett Laczkó István atya a mihályteleki / röszkei hívekkel.
    Miután megbeszéltük a „forgatókönyvet”, néhány perccel 6 óra után a hívek sorfala között bevonultunk a templomba, ahol Dr. Laurinyecz Mihály atya bekonferálta a Feltámadási menet érkezését. Ezután a néhány szóval átadásra került a Kereszt, melyet Tátra téri egyházközség részéről Misi atya, T. Kiss László és jómagam vettük át, pár mondatban megköszönve. István atya és Misi atya közös áldásban részesítette az átadókat – átvevőket, s mivel a mihályteleki hívek nem tudtak maradni, kis ajándékok átadása után elköszöntünk tőlük. A templomban elhelyezésre került a Kereszt, s folytatódott a mise, ahol Misi atya a kézfogást és az összetartozás fontosságát hangsúlyozta.
    Este 7 óra körül kezdődött el a Taizéi imaóra a Lumen együttes néhány tagjával, akik a zenei részt, a Plébánia egyetemista hittanosai pedig a prózai résszel szolgáltak a Kereszt előtt.
    A szép képekkel gazdagított találkozó lehetőséget adott az elmélyülésre, az imádságra.
    Néhány ének és vers, mely elhangzott:

Csak vándorlunk az éjben…
Ady Endre: Imádság háború után
Virrassz még és imádkozz még…
Babits Mihály: A Gyémántszóró asszony
Áldott légy Uram …
Dsida Jenő: Harangszentelési imádság
Te vagy a fény a szívemben Jézus…
Dávid zsoltár
Bizakodjatok, jó az Úr…
Ima a hazáért

    A felemelő érzést adó találkozót Misi atya által választott szentírási rész (1Pét 2, 19-25), a szegedi Római Katolikus Egyházközségek nevében a szalag felkötése és a Himnusz eléneklése zárta.
    A nap végén a hívek aláírták az emlékkönyvet, melybe az idei Ökumenikus imahét egyik imádsága került: „Jöjj Szentlékek …lelked tegyen eggyé bennünket.”
    Szombaton, április 28. –án egy 8 fős kis „küldöttséggel” indultunk el Orosházára, ahol az előzetes egyeztetések alapján már kint álltak az utcán a Mária Légió tagjai, s nagy örömmel fogadták érkezésünket.
    16-kor útnak indultunk a Kereszttel, a gyalogos zarándoklat útközben a dicsőséges Rózsafüzért imádkozta. 3 6 magasságában értünk a templomhoz, ahol Boldvai Antal atya az ajtóban várt bennünket. A Jézus Szíve Plébánia közösségének néhány mondattal átadtam a Keresztet, melyet Antal atya köszöntött, s énekelve az oltárhoz vonultunk, ahol elhelyezésre került a Feltámadási menet jelképe. Ezt követően Misi atya és Antal atya megtartotta az esti 6-os misét.
    Antal atya elmondta, mennyire örül, hogy a papi hivatások vasárnapja előmisén nem egyedül van. Ő is az összetartozás fontosságát hirdette.
    A nap agapéval zárult, s este 19-re érkeztünk vissza Szegedre, a Tátra térre.
    Mind pénteken, mind szombaton gyönyörű élményekkel gazdagodtunk, köszönjük, hogy részesei lehettünk a Feltámadási menetnek, melyet Isten áldása és a a Szentlélek egyesítő ereje kísérjen!
    Soraimat egy résztvevő pár mondatával zárom:
„Örülök, hogy ott lehettem ezen a ma esti szentmisén és imán. (…)     Én is megyek Csíksomlyóra, immár ez nekem a 17. pünkösdi utam. Ha nem is sikerül találkoznunk személyesen, gondolatban együtt leszünk a hármas oltár előtt. Jó utat, szeretettel: Szaniszla”

„Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!”

/2Kor 13, 13/
Fodor Mónika


Várakozás a Keresztre

Mihálytelkiek Szegedre érkezése

Orosháza, csoportkép