Temerinben a Feltámadási menet

    Harangzúgás fogadta Jó Pásztor vasárnapján (május 15-én) a Feltámadási menet érkezését a helyi Szent Rózália plébániatemplomba. Kishegyesről érkezett az autókaraván a zarándokokkal, élén ft. Brasnyó Ferenc helyi plébánossal. Az idén sem bízták a temeriniek az időjárás szeszélyeire a fogadási ünnepség megtartását. Mindenre felkészülve két fogadási változatot dolgoztak ki: az egyiket jó idő esetére a kálvárián, a másikat ha netalán eső lenne, a plébániatemplomban.
    Hála az Úrnak szép idő volt. Ígyhát az autós karavánt és a Feltámadási menet jelvényét a kálváriára vezető út alján fogadhatták az erre az alkalomra összesereglettek. Jóleső érzés volt látni azt az összefogást amely ez alkalommal is megnyilvánult a civil szervezetek, társulatok részéről melyek saját zászlaik, lobogóik alatt gyülekeztek. Pontosan délután négy órakor a fúvoszenekar rázendített az Akarjuk Istent, Szűzanyánk áldott! kezdetű népi énekre, majd elindult a menet a szárnyaskereszttel a kálvária dombra, élén a nemzeti és az állami zászlóval, egyházi lobogókkal, a szárnyaskereszttel, az egyházközségi elöljárók, -képviselők, a cserkészek, szakkörök, egyesületek tagjai, a dalárda, a nyugdíjas kórus, majd a hívek sora és végül a zenekar.
     Fenn a kálvárián megtörtént a szárnyaskereszt átadása. Az Árpád-kori motívummal díszített szárnyaskerestet ft. Szungyi László temerini plébános vette kezébe. Elhangzott a Himnusz, majd Brasnyó atya rövid beszédet mondott, a hívek pedig elimádlozták az Üdvözlégy, Máriát. Balog Sándor elszavalta Wass Albert egyik gyönyörűszép versét, feltűzték a szárnyaskeresztre a szallagot, melyet a kézimunkázó asszonyok készítettek, rajta a temeriniek Jóistenhez küldött fohásza: "Forrassz eggyé békességben" Ezt követően közösen elénekelték a Székely himnuszt, majd a menet megindult a plébániatemplom felé.
     Az út a város utcáin mintegy 40 percet tartott. Mivel forgalmas útszakason is át kellett haladni a rendőrség biztosította a biztonságos elhaladást. Így érkeztek meg a plébániatemlomhoz, ahol a harangok zúgása köszöntötte a Feltámadási menetben résztvevőket.
     A templomba érkezőket Barcsik Attila trombitaszólója, orgonán kísért Simovics Balázs kántor, fogadta. Puskás Tibor, a Helyi Közösség tanácselnöke vitte az oltárhoz szárnyaskeresztett, ahol Gusztony András polgármester fogadta és mondott köszöntő szavakat. A rövid, de tartalmas műsorban közreműködött a Gaudeamus gyermekkorus Pető Gabriella vezetésével és a Dávid Csillagai zenekar közreműködésével. A plébános atya imát mondot, majd felolvasta a temerini hívőközösség Jóistenhez intézett kérését, amit be is jegyeztek a "zarándokkönyvbe" A program Góbor Béla szervező zárószavával ért véget.
     Másnap a temeriniek Nagybecskerekre, a székesegyházba vitték a szárnyaskeresztet.
     A Feltámadási menetről készült kisfilm megtekinthető: www.youtube.com/watch?v=5VOf5eTDuVM

Lejegyezte: Góbor Béla