Martfű

Szent Tamás Apostol egyetlen magyarországi temploma és zarándokhelye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében található zarándokhely
     Martfű az ország egyetlen templom nélküli városa volt a rendszerváltozásig. Igazi szocialista település volt s nagyrészt ma is az. Összesen hat személy járt a nyolcvanas évek derekán templomba a több mint 8 ezer lakos közül a szomszédos Tiszaföldvárra. A hitetlenek védőszentje, Szt.Tamás apostol lett az új, gyönyörű templom illetve egyházközségrész védőszentje s példaképe. Marosi Gábor tervező mérnök Tamási József plébános kérésének megfelelően az apostol életének két legjelesebb helyszínét, Jeruzsálemet és Indiát komponálta bele az épületbe. Ezért szinte egzotikus szépségűvé lett. Benne igazi művészi alkotásokkal, 5 rézdomborítással készült szobor Meszlényi János Munkácsy-díjas művész alkotása, 37 színes ólomkeretes ablak Mohay Attila iparművész utolsó alkotássora. Hála Istennek ma már mintegy 90-en járnak vasárnaponként szentmisére s a templom idegenforgalmi nevezetesség lett.
     Egyébként az egyházközség vendégházakkal, vendégszobákkal is rendelkezik.

A templom önálló honlapja: http://szenttamas.lapok.hu

Foto: Fotó: Kósa Károly/Verseghy Ferenc Könyvtár gyűjteményéből

Fotó: Kósa Károly/Verseghy Ferenc Könyvtár gyűjteményéből

Fotó: Kósa Károly/Verseghy Ferenc Könyvtár gyűjteményéből


"Mindenható Istenünk, kérünk, add, hogy örömmel üljük meg Szent Tamás apostol ünnepét, és benne közbenjáróra találva, a hit által életünk legyen Fiadban Jézus Krisztusban, akit ő Urának és Istenének vallott."


5430 Tiszaföldvár (filiája)
Kossuth Lajos u. 121.
Tel.: 56/470-073

Ereklyével egészült ki a martfűi Szent Tamás-templom.

2007. október 14-én, vasárnap, a 16 órakor kezdődő szentmise keretében helyezzék Szt.Tamás apostol ereklyéjét a templom oltárába. Az Indiában vértanúságot szenvedett apostol holttestét a középkorban Itália földjére menekítették. A tengerparti Ortona Szent Tamás - templomának oltára alatt látható csontjainak őrzőhelye. Ennél az oltárnál misézett 2007. szeptemberében Tamási József, Tiszaföldvár és Martfű plébánosa, egy zarándokcsoport lelki vezetőjeként. Szentmise után az illetéke érsek hozzájárulásával a helyi plébánostól ereklyét kapott, melyet most Martfűn helyeznek el az oltárasztalba. Az egzotikus szépségű templom így igazi zarándokhellyé válik, ahol a "hitetlenek"-ért imádkoznak a hívők: Szent Tamás apostol, kedves védőszentünk. Neked mondta Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Feltámadása után pedig így szólt hozzád, mert kételkedtél: Ne légy hitetlen, hanem hívő. Oly sokszor térünk le mi is az igazság felé vezető útról, oly sokszor vagyunk hitetlenek mi is. Életed példája és közbenjárásod segítsen minden martfűinek, hogy veled együtt tudják kimondani: Én Uram,. én Istenem!

Képek a kárpátaljai magyarok 2007. évi martfűi zarándoklatáról (Fotó: Nagy Géza):Képek a 2005-ös Szent Tamás napi búcsúról (A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár gyűjteményéből. Fotó: Kósa Károly):

Légifotók: Civertan STUDIO


Vissza a kezdő oldalra