Nagyfalva

Mogersdorf

Szent Anna búcsújáróhelye
     A Rába északi partján, Szentgotthárd szomszédságában fekvő, közel 1215 lakosú nagyközség. Nincs határátkelőhelye.
    A helységet „Nagyfalu" néven 1187-ben említi először írásos emlék. Ekkor került a szentgotthárdi apátság birtokába.
     Nevét a település határában 1664, augusztus elsején a császári seregek és a törökök között lezajlott ütközet tette híressé. A történelem szentgotthárdi csata néven jegyezte fel. Az egyesített keresztény (német, francia, magyar) hadak Montecuccoli, a török csapatok Köprülü nagyvezér vezényletével harcoltak. Az ütközet a keresztény had győzelmével ért véget. Ennek a győztes csatának a következménye volt a magyar szempontból rendkívül hátrányos vasvári béke.
     1704 júliusában ismét jelentős csata zajlott a falu határában, ekkor Károlyi Sándor kuruc csapatai és Rabatta stájer katonái ütköztek meg. A csata a kurucok győzelmével végződött.
     A Szent Anna-kápolna a falu nyugati kijáratánál található. A csatában elesett gróf Trautmannsdorf hitvese alapította 1670-ben. Az 1664-ben készült oltárkép témája: Szent Anna tanítja Máriát. A kápolnában később helyezték el egy török pasa síremlékét. A XIX. század végétől a csata évfordulóján minden évben török delegáció érkezik Nagyfalvára, és koszorút helyeznek el a kápolnánál.
A kegykép Fotó: Nagy Géza

A kápolna Fotó: Nagy Zoltán

     A Fehér-kereszt a csata emlékműve. A falu nyugati szélén 1840-ben állította az ütközet emlékére Kuzmits Dániel szentgotthárdi perjel. A kőkereszt az egykori csatatéren, közvetlenül az országút mellett áll, talapzatán magyar, német, francia és latin nyelvű szöveg olvasható.
     A Szent József-plébániatemplom a főtér keleti szélén emelkedik. 1775-ben épült, barokk stílusban, egy korábbi, XVII. századi templom helyén.
     A templombelsőben a diadalíven lévő falfestmény a szentgotthárdi csatát ábrázolja. A képen egy lovas a címeres magyar zászlót emeli magasra. A képet 1912-ben festette Josef Rösch.
     A berendezésből a fő- és mellékoltár neoromán, 1900 körül készült. A rokokó díszítésű aranyozott szószék XVIII. századi, hasonlóan a főoltár melletti Pietá-szoborhoz, amely a Schösslberg-kápolnából került át ide.

(Forrás: Németh Adél: Burgenland. Panoráma Regionális Útikönyvek. Panoráma, Budapest, 2003. 221-222.old.)
Fotó: Kósa Károly

Fotó: Kósa Károly

Fotó: Kósa Károly

Fotó: Nagy Zoltán

Fotó: Nagy Zoltán
A Fehér kereszt
Fotó: Nagy Zoltán

Fotó: Nagy Zoltán

Fotó: Nagy Zoltán

Képek a plébániatemplomról:

Fotó: Nagy Géza
A szentgotthardi csata képe a templom mennyezetén.
Fotó: Nagy Géza
A kép részletei.
Fotó: Kósa Károly

Fotó: Kósa Károly

Fotó: Kósa Károly

Fotó: Nagy Zoltán

Fotó: Nagy Zoltán


Vissza a kezdő oldalra